Home

 • Tietoa evästeistä

  Keräämme muiden palvelujen, kuten Googlen ja Facebookin, kanssa tietoa sivuston käytöstä. Hyödynnämme tietoa analytiikkaan ja suostumuksellasi myös markkinoinnin kohdentamiseen. Kerätty tieto sisältää:

  • käytetyt hakutermit
  • klikatut linkit
  • ostoskoriin lisätyt ja sieltä poistetut tuotteet
  • lähetettyjen varausten tuotetiedot.
  • pseudonymisoituja tunnistetietoja, kuten tilausnumero

  Näiden tietojen avulla kehitämme palvelua ja tarjoamme sinulle mahdollisesti kiinnostavampia tuotteita.

  Satoja.fi palveluun kirjautuneena voit muuttaa asetuksiasi.
  Lisätietoja evästeiden käytöstä löytyy tietosuojaselosteesta.

 • Muutostyöt käynnissä

  Sivustoa uudelleen järjestellään. Pian pääsee tutustumaan uuteen sisältöön.

  • Team Satoja
 • Se turvallisin ruoka

  Läpi historian ihminen on syödessään arvioinut nielemänsä ruoan turvallisuutta. Tuntematon marja tai mädäntynyt liha on jäänyt syömättä, jos ei ole ollut kyse elämästä ja kuolemasta. Tämä DNA:han koodattu tapa ei ole muuttunut aikojen saatossa. Nälkäisenä syömme lähes tulkoon mitä vain. Pahimman nälän väistyessä alkaa kuitenkin kulutetun ruoan tarkastelu ja valikointi. Kylläisyyden tunne tulee vasta kun on saanut tarpeeksi proteiineja. Trooppisilla hedelmillä ei siis nälkä taida lähteä, vaikka olen sellaisiakin raakasyöjiä tavannut Sumatran viidakoissa.

  Entä jos proteiinilähdettä valitessa on päätynyt kananmunaan ja tarjolla olisi useita versioita identtisen näköisestä tuotteesta. Alla on omat reaktioni jos kananmunien kotimaa olisi…

  • kiinalainen: ”Mikä se uutinen synteettisistä kananmunista olikaan…?”
  • brazialainen: ”Mitenköhän se sademetsä jaksaa?”
  • amerikkalainen: ”Onkohan tässä antibiootteja?”
  • suomalainen: ”Pitäisikö kuitenkin ostaa luomua?”
  • paikallinen: ”Ai nää on niitä Tanjan tilan munia!”
  • omasta tarhasta: ”Onpa ohut kuori. Se on varmaan tuo heiveröisin kana. Kyllä se syksyyn asti ainakin saa juoksennella metsässä.”

  Itselle ainakin on aika itsestään selvää mihin järjestykseen nuo liput laittaisin. Kaikkea ruokaa ei tietenkään pysty ostamaan paikallisilta tuottajilta, tai edes kotimaisena. Olisihan se kuitenkin hienoa jos entistä isomman osan peruselintarvikkeista ja osan niistä uusistakin makuelämyksistä löytäisi omalta lähiseudulta.

  Pomon uusi hautomispaikka
  Viime kesänä ”Pomo” löysi uuden hautomispaikan.
 • Viikon sana: ”Deck”

  Lammasfarmi Australiassa

  Kun avasin aamulla silmät taisi olla mustarastas, joka tuli tervehtimään terassin kaiteelle. Viikon luontoääniosastolla teeret aloittelivat soitimia. Tuvan elektroniikkakeskukseen olin liimannut läppärin päälle uuden post-it -lapun, jossa luki ”Deck”. Olin ilmoittanut yrityksen Tahko Ski Lift Pitch -kilpailuun, jossa oli 2 minuuttia aikaa esitellä yrityksen toimintaa startup maailman ammattilaisille.

  En ole mikään iso yleisöjen ystävä, mutta on ihan mukava päästä kertomaan tekemisistä muille. Toivottavasti aihe herättää tunteita ja saan palautetta. Olen tavallaan innostunut tästä dekin kasailusta ja esityksestä. Tiivistäminen on vaikeaa puuhaa, joka saa aivot mukavasti lämpenemään. Esitystä varten koetan nyt muistella aiheeseen sopivia valokuvia viimeiseltä vuosikymmeneltä. Mieleen tulee kyllä sopivia kuvia, mutta en tiedä millä viidestä ulkoisesta kovalevystä ne tarkalleen ovat.

  Vie paljon aikaa tiivistää aihe kuin aihe 120 sekuntiin. Tämä haaste on kuitenkin ollut osa jokapäiväistä arkea koko talven. Olen suunnitellut prototyyppiä, jonka pohjalta haluan luoda mobiilisovelluksen. Sekä dekissä, että protossa sisältö muuttaa muotoaan joka kerta kun käyn sitä läpi. Aivan kuten ohjelmisto myös dekki taitaa olla lopullisesti valmis vasta sinä päivänä, kun sitä ei enää käytä kukaan.

  Tarvitsin dekkiin siis pari uutta kuvaa. Ruokaan ja maatalouteen liittyvät muistot palailivat mieleen. Lähdin selamaan kuvia kronologisesti. Se oli huono idea. Sadattuhannet kuvat saivat sekä oman että tietokoneen prosessorin savuamaan. Kolme tuntia myöhemmin olin vilkaissut läpi vuoden 2009.

  Perhe töissä pellolla. Phnom Penh, Kambodza.
  Lihakauppias aamuhämärssä. MrauK U, Myanmar
  Lihakauppias aamuhämärässä. MrauK U, Myanmar
  Renki ja hevonen. Chiapas, Meksiko
  Renki ja hevonen. Chiapas, Meksiko

  En ole oikein myyntimies. Kouluaikoina olin töissä Kuopiolaisessa kaupunkilehdessä. Eräänä päivänä pomo kysyi haluaisinko kokeilla myyntiä tulevana kesänä. Jostain kumman syystä suostuin. Muutaman viikon ajan soittelin seudun yrittäjille yrittäen kaupata mainostilaa. Lopulta jalkauduin torin kauppahalliin ja sain myytyä saippuarasian kokoisen ilmoituksen saippuakaupalle nimeltä Nestori. Takaisin toimistolla pomo ehdotti palaamista lehden taittoon ja mainosten tekoon.

  Kyse ei tainnut olla siitä ettenkö olisi voinut oppia myymään. En vain halunnut oppia myymään selaamalla keltaisia sivuja ja lukemalla lauseita paperista. Tuntui väärältä viedä ihmisten aikaa myymällä heille tuotetta, joka ei kuvastanut omia arvojani. Kun lehti oli jälleen kerran saatu painoon palasin keskellä yötä opiskelija-asuntooni, jonka seinällä oli iso Che Guevara juliste. Muutaman vuosi myöhemmin pysähdyin hänen mausoleumillaan. Kun nyt katson seinälle on siellä valokuva munkkioppilaasta. Hän istuu penkillä jossain Bangokin sivukujista kuunnellen musiikkia, polttaen tupakkaa.

  Fokusoidun tiedon kuluttamisesta on tullut täysipäiväistä hommaa. Keskustelujen ja lukemisen kautta löytyy uusia ideoita ja vaihtoehtoja. Myymisen sijaan haluan oppia kysymään hyviä kysymyksiä eri alojen ammattilaisilta ja kertomaan tiivistetysti omasta yrityksestäni. Toivottavasti siinä samalla myös muut innostuvat aiheesta. Ymmärrykseni maataloudesta on 4 kanaa ja kasvihuone. mutta suunnitteilla on jo uppoutua aiheeseen entistä perusteellisemmin ’Tunne tuottaja’ teemalla. Siitä lisää joskus toiste. Nyt taitaa olla aamutreenin aika. Kelloon kahden minuutin ajastin ja dekki kokonäytön tilaan.

  ”Hello everyone…”

  Kivien keruupäivää. Rosslyn Bay, Australia
  Kivien keruupäivä. Rosslyn Bay, Australia
 • Uuniin unohdettavat vihannekset

  Vuoden ensimmäisellä kauppareissulla mukaan tarttui hyvä valikoima paikallisen Pyyn maatilan vihanneksia ja juureksia. Pilkoin porkkanat, lantut ja perunat pellille. Mukaan meni kokonainen kiinalainen valkosipuli. Päälle oliiviöljyä, murskattua suolaa, pippuria, kuminaa, sekä garam masalaa ja timjamia.

  Kaminassa oli pienet tulet, joten uunin lämpötila pysyi alle 200 asteen. Kenties muutamaa tuntia myöhemmin tupa alkoi täyttyä tuoksuista. Tuossa vaiheessa muistin valmistuvan ruoan. Luukun auetessa höyrypallo pöllähti ulos uunista. Ruoka oli valmis.

  Hyvin onnistui ensikokeiluksi. Seuraavalla kerralla voi unohtaa valkosipulin, joka oli ylikypsänä muuttanut väriään ja maistui hassulta.

  Aurinko vilahti aamulla vastarannalla. Muutaman kuukauden saa vielä kuitenkin odotella, että sillä mollukalla saisi ladattua akkuja. Ennen loppuviikosta kiristyvää pakkasta onkin hurruutettava aggregaattia, jottei tarvitse sitä käynnistellä, kun kelit ovat kaikkein kirpsakoimmillaan.

  Viikon alussa järvi vielä heilui ja helisi
 • Startup mökin talvinen arki

  Loppupäivä kuuluikin satulatuolilla heiluen ja näyttöä tarkkaillen. Hyviä puita varattu kaminan eteen huomisen pakkasia odotellessa. Avantoon heitin eristeeksi boogie boardin.

 • Terve maailma

  Startup mökki

  Tästä se alkaa. Rakenteilla on kauas katsova yritys, joka keskittyy lähiseutuun ja eteenkin lähiruokaan. Satoja paloja on vielä pistettävä paikoilleen, ennen kuin tarjolla on jotain konkreettista. Sitä ennen lisäilen tänne lähiruokaan liittyvää asiaa ja informaatiota. Jos olet utelias ja uusia tuulia etsivä, niin pistäydy sivuille aina silloin tällöin. Lupaan että kärsivällisyys palkitaan.

  Auringonpilkahdus
  Auringonpilkahdus

 • Hello world!

  Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!